αιτιολόγηση του αναρχισμού

Oι Άνθρωποι Γεννιούνται Ελεύθεροι

Τα δικαιώματά μας είναι κατακτημένα, όχι παραχωρημένα, και αναπαλλοτρίωτα. Κάθε πρόσωπο που γεννήθηκε στον κόσμο είναι κληρονόμος όλων των περασμένων γενεών. Ολόκληρος ο κόσμος είναι δικός μας από το δικαίωμα της γέννησης και μόνο. Τα καθήκοντα που επιβάλλονται ως υποχρεώσεις ή ιδανικά, όπως ο πατριωτισμός, το χρέος απέναντι στο κράτος, η λατρεία του θεού, η υποταγή σε ανώτερες τάξεις ή αρχές, ο σεβασμός των κληρονομημένων προνομίων, είναι ψέματα.

Αν οι Άνθρωποι Γεννιούνται Ελεύθεροι, τότε η Σκλαβιά είναι φόνος

Κανείς δεν είναι κατάλληλος να κυβερνά τον άλλο. Δεν υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι είναι τέλειοι, ή ότι μόνο μέσω της φυσικής καλοσύνης του/της αυτός/αυτή δεν θα έπρεπε να υποβληθεί σε κανόνες. Δεν υπάρχουν υπεράνθρωποι ή προνομιούχες τάξεις που βρίσκονται πιο πάνω από την ‘ατελή ανθρωπότητα’ και είναι ικανοί ή εξουσιοδοτημένοι να κυβερνούν τους υπόλοιπους από μας. Υποταγή στη σκλαβιά σημαίνει παραίτηση της ζωής.

Όπως η Σκλαβιά είναι φόνος, Έτσι και η Ιδιοκτησία είναι Κλοπή

Το γεγονός ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να τεθεί στη φυσική της κληρονομιά σημαίνει ότι μέρος της έχει κλαπεί· είτε μέσω της βίας (νομιμοποιημένη, κατάκτηση ή ληστεία), ή απάτης (πειθώ που το κράτος ή οι υπηρέτες του ή μια κληρονομημένη ιδιοκτησία που κατέχει μια τάξη είναι εξουσιοδοτημένη στα προνόμια). Όλα τα υπάρχοντα συστήματα ιδιοκτησίας υποδηλώνουν ότι κάποιοι στερούνται τους καρπούς της εργασίας τους. Είναι αλήθεια ότι, σε μια ανταγωνιστική κοινωνία, μόνον η κατοχή ανεξάρτητων μέσων επιτρέπει σε κάποιον να είναι ελεύθερος στην οικονομία (αυτό είναι που ο Προυντόν εννοούσε όταν, απευθυνόμενος στο βιοτέχνη, είπε, ‘η ιδιοκτησία είναι ελευθερία’ που μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως σε αντίφαση με τη ρήση του, ότι ήταν κλοπή). Αλλά η αρχή της ιδιοκτησίας, σε αυτό που αφορά την κοινότητα, βρίσκεται στη βάση της ανισότητας.

Αν η Ιδιοκτησία είναι κλοπή, τότε η Κυβέρνηση είναι Τυραννία

Αν δεχθούμε την αρχή μιας κοινωνικοποιημένης κοινωνίας, και καταργήσουμε τα κληρονομημένα προνόμια και τις κυρίαρχες τάξεις, το Κράτος καθίσταται περιττό και η περιττή κυβέρνηση καθίσταται τυραννία. “Ελευθερία χωρίς Σοσιαλισμό είναι Προνόμιo, Αδικία – Σοσιαλισμός χωρίς Ελευθερία είναι Υποδούλωση, Βαρβαρότητα” (Μπακούνιν).

Αν η Κυβέρνηση είναι Τυραννία, τότε η Αναρχία Είναι Ελευθερία

Εκείνοι που χρησιμοποιούν τη λέξη ‘αναρχία’ για να υποδηλώσουν την αταξία ή την κακοδιοίκηση δεν κάνουν λάθος. Αν θεωρούν την κυβέρνηση απαραίτητη, αν νομίζουν ότι δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε δίχως ένα Κοινοβούλιο να διευθύνει τις υποθέσεις μας, αν νομίζουν ότι οι πολιτικοί είναι απαραίτητοι για την ευημερία μας και ότι δεν θα μπορούσαμε να συμπεριφερόμαστε κοινωνικά δίχως αστυνομικούς, έχουν δίκιο να θεωρούν ότι η αναρχία είναι το αντίθετο από ό,τι οι κυβερνήσεις εγγυώνται. Αλλά εκείνοι που παίρνουν την αντίθετη γνώμη, και θεωρούν την κυβέρνηση ότι είναι τυραννία, έχουν δίκιο να θεωρούν την αναρχία, όχι την κυβέρνηση, ότι είναι ελευθερία. Αν η κυβέρνηση είναι η διατήρηση των προνομίων και της εκμετάλλευσης και η αναποτελεσματικότητα της διανομής εργαλείο της τότε μονάχα η αναρχία είναι τάξη.

Μετάφρ. aixmi